Wat is de link tussen koekjes en zelfmoordpreventie?

Geplaatst door: kirstenpauwels

Centrum ter Preventie van Zelfdoding

Sympathisanten en vrijwilligers van de Zelfmoordlijn gingen vorig jaar massaal aan het koekjes bakken in het kader van de Warmste Week van Studio Brussel. Iedereen was verbaasd wat een eenvoudig koekje in de vorm van een telefoontje teweeg kon brengen. Oliver sprak met de medewerkers van het Centrum ter Preventie van Zelfdoding over zijn motivatie en meest memorabele herinneringen aan de koekjesactie.
 

Waarom deed je een actie voor de Zelfmoordlijn?

Oliver: ‘Vorig jaar pikte ik als vrijwilliger bij de Zelfmoordlijn een oproep op om mee koekjes te verkopen voor de Zelfmoordlijn in het kader van de warmste week van Studio Brussel. De Zelfmoordlijn kan elke euro gebruiken om haar werking verder uit te bouwen. Aangezien mijn man en ik toch regelmatig met veel plezier in de keuken staan, leek het me wel leuk om onze tijd in de keuken ook voor zoiets aan te wenden. Ik dacht dat ik al heel blij zou zijn als ik 25 tot 50 zakjes koekjes zou verkopen. Ik had het succes van de actie lichtelijk onderschat, want uiteindelijk hebben we meer dan 400 zakjes verkocht. Daar bovenop hebben heel veel mensen uit mijn netwerk ook vrije bijdragen gedaan.’
De actie heeft echt geleefd, dat had ik niet verwacht van de verkoop van een simpel koekje.
‘De actie heeft echt geleefd, dat had ik niet verwacht van de verkoop van een simpel koekje. We kregen heel uiteenlopende reacties: mensen waren heel blij met de smaak en we kregen complimenten dat de koekjes zo lekker waren. Mensen vertelden heel persoonlijke verhalen, bijvoorbeeld over hoe ze zelf al zelfmoordgedachten hebben gehad of hoe ze via iemand in hun omgeving in aanraking zijn gekomen met zelfmoord. Veel mensen die ook zeiden dat we het wisselgeld mochten houden. Dat vond ik heel bijzonder. Zonder probleem 14 euro vrije bijdrage. Dan vroeg ik wil je dat bedrag zelf niet bijdragen, neen voeg dat maar toe aan je actie.’

Wat is je meest memorabele herinnering aan de koekjesactie ‘Phones for Life’?

Oliver: ‘We waren op een feestje en op een bepaald ogenblik kwam de Warmste Week ter sprake. Iemand gooide in de groep dat mijn man en ik ook een actie hadden opgezet, namelijk onze koekjesactie. Een kennis van ons vroeg een beetje lacherig of we dan toch meededen aan “die carrousel van de Warmste Week” en hij vroeg luidop welk goed doel we dan steunden. Toen hij hoorde dat we een actie deden ten voordele van de zelfmoordlijn, liep hij onmiddellijk naar de vestiaire om zijn portefeuille te nemen. Hij stond erop om ons 10 euro te geven, met de boodschap “Ik heb momenteel niet meer dan dit op zak. Neem het alsjeblief aan en doneer het mee voor de zelfmoordlijn. Ik heb in het verleden zelf verschillende keren gebeld en de mensen die toen hebben beantwoord, hebben mijn leven verschillende keren gered.” Ik ben best een mondig iemand, maar op dat moment kon ik geen woord uitbrengen, buiten “dankjewel’. Kippenvel over heel m’n lijf door zo’n oprechte vorm van dankbaarheid.’
Ik ben best een mondig iemand, maar op dat moment kon ik geen woord uitbrengen, buiten “dankjewel’. Kippenvel over heel m’n lijf door zo’n oprechte vorm van dankbaarheid.
‘De verhalen die je te horen krijgt kunnen je echt raken, maar de energie die je ervan terugkrijgt is onbetaalbaar! Het is zo’n enorm fijn gevoel om te zien hoe een heel netwerk aan vrienden en kennissen mee zijn schouders wil zetten onder een goed doel als de Zelfmoordlijn.’

Wat wil je meegeven aan de koekjesbakkers van dit jaar?

Oliver: ‘De raad die ik wil meegeven is redelijk simpel: bereid je voor op de impact die een simpel koekje kan hebben. Het thema leeft harder dan je denkt. Wees voorbereid op wat de actie mogelijks kan losweken in je omgeving. Best wel wat verhalen kunnen energie vragen, dus bepaal zelf je grens daarin. Verder: geniet van de rit, van de energie die je zal krijgen en de positieve reacties die je zal ontvangen.’
 
Zelf ook zin gekregen om telefoonkoekjes te bakken en verkopen? Registreer je actie en laat het weten via phonesforlife2017@gmail.com, dan wordt jou een vormpje en verpakkingsmateriaal bezorgd.
 
 

© Zelfmoord1813 - disclaimer