Hoe komt het dat ik niet meteen binnen geraak bij de Zelfmoordlijn?

Geplaatst door: kirstenpauwels

Centrum ter Preventie van Zelfdoding

De Zelfmoordlijn 1813 is er voor iedereen die aan zelfmoord denkt of bezorgd is om iemand. Het is een gratis hulplijn waar je anoniem terechtkan en die je kan contacteren via telefoon (via het nummer 1813), chat en e-mail (via www.zelfmoord1813.be).

De Zelfmoordlijn wordt beantwoord door een team gemotiveerde vrijwilligers die een uitgebreide opleiding hebben gekregen rond het in gesprek gaan met mensen die aan zelfmoord denken. Ze beschikken over heel wat expertise met betrekking tot dit thema en doen hun best om zoveel mogelijk oproepers te woord te staan, zowel overdag, ’s nachts als in het weekend. In 2017 konden onze vrijwilligers op die manier maar liefst 15.073 oproepen beantwoorden. Aan de Zelfmoordlijn willen we iedereen voldoende ruimte en tijd geven, zonder limiet. Hierdoor kan het zijn dat je niet meteen binnengeraakt wanneer je de Zelfmoordlijn contacteert op een moment waarop al onze beantwoorders al in gesprek zijn.

Aan de Zelfmoordlijn 1813 werken we niet met een wachtrij, omdat we de frustratie die een wachtrij met zich meebrengt willen vermijden en we niet kunnen inschatten hoelang ieder gesprek zal duren (en wanneer het dus aan jou zal zijn). Aangezien we een crisislijn zijn, is ook het inplannen van gesprekken niet mogelijk.

We kunnen ons voorstellen dat het heel frustrerend is wanneer je nood hebt aan een gesprek en niet direct iemand aan de lijn krijgt. Niet meteen binnen geraken betekent echter niet dat je niet meer met ons kan spreken. We raden aan om het een paar keer (met enige tijd tussen) te proberen. Via de telefoon maak je vooral overdag (op weekdagen) de meeste kans om meteen in gesprek te kunnen gaan met één van onze beantwoorders. Wanneer de lijn bezet is, kan je ervoor kiezen om doorgeschakeld te worden naar Tele-Onthaal. Mocht je na een paar keer nog steeds niemand aan de lijn krijgen, kan je ons ook steeds contacteren via mail (https://email.zelfmoord1813.be/). Je krijgt altijd antwoord op je mail en dit binnen de 5 werkdagen. Verder kan je ook terecht op ons forum (via https://zelfmoord1813.be/forum) of kan je gebruikmaken van verschillende zelfhulptools zoals BackUp en Think Life (https://www.zelfmoord1813.be/zelfhulp). Heb je dringend nood aan hulp en is de Zelfmoordlijn niet meteen bereikbaar, neem dan contact op met de hulpdiensten (via het nummer 112).

© Zelfmoord1813 - disclaimer